Natuurpark Cabo de Gata

Cabo de Gata


Heeft een uniek klimaat, de vulkanische oorsprong van de bodem, de diversiteit en het unieke karakter van de flora en fauna, die het gevolg zijn van de tegenstellingen tussen het aardse mariene milieu en de kust.  Het Geopark Cabo de Gata Nijar is het meest beschermde gebied van de Middellandse Zee.


De bergen met hun prachtige baaien zijn de best bewaarde van de Europees-mediterrane kustlijn. San Jose  met zijn prachtige natuurlijke stranden zoals Mónsul en Los Genoveses met zijn duinformaties, zowel fossiel, wit- en grijs zand. Afgelegen en bijna ontoegankelijke baaien, spectaculaire vulkanische rotsen en riffen zoals Punta de los Muertos en Mesa Roldán. En natuurlijk ook de stranden van Los Escullos en Aguamarga. De Salinas de Cabo de Gata is een van de belangrijkste moerasgebieden van Spanje voor broedende en overwinterende vogels. Het is een zoutwaterlagune die parallel loopt aan het strand en daarvan is gescheiden door een 400 m brede zandbank. Gelegen tussen de plaats San Miguel en het Cabo de Gata voorgebergte is deze lagune van buitengewoon ecologisch belang, vooral voor vogels. De salinas (zoutpannen) zijn de enige, nog in bedrijf zijnde, in oost-Andalusië.

Fauna en Flora


Het natuurpark van Cabo de Gata omvat een gevarieerd gebied van kustduinen, stranden, steile kliffen, zoutpannen, een aanzienlijke waterwereld van 12,200 ha, zoutmoerassen, in het binnenland gelegen droge, dorre steppen en droge rivierbeddingen. Dit natuurpark is in 1997 benoemd tot UNESCO Biosfeerreservaat en het park herbergt een buitengewone rijkdom aan de dierenwereld, inclusief vele zeldzame en inheemse planten. Het park heeft meer dan duizend unieke soorten flora. In de dorre vlaktes zijn populaties van wilde olijf, palm en wilde vijgen, die de steile vulkanische hellingen te beklimmen. Dichte formaties Esparto en rozemarijn die de vlakte bedekken, azufeifo, een doorn met diepe wortels die helpt bij het stabiliseren van de duinen. En een grote bevolking van steppe vogels zoals leeuweriken en wulpen. En ook adders.


Maar de meest opmerkelijke enclaves van natuurlijke ruimtes worden op de zeebodem gevormd door een uitgebreide posidonia bedden. Posidonia oceanica is een plantensoort die veel voorkomt langs de rotskusten van de Middellandse Zee.

Activiteiten


Het maritieme karakter van dit natuurpark is bepalend voor de aanwezigheid van een krachtige scala aan activiteiten. Duiken in helder water in Las Negras, La Isleta of San José. Boottochten bieden toegang tot baaien van zeldzame schoonheid zoals Cala Chica of San Pedro. Kanoën langs de mooiste stranden van de Middellandse Zeekust.


Een netwerk van bewegwijzerde routes biedt rondleidingen te voet, te paard of op de fiets  in het natuurlijke en culturele erfgoed van het beschermde gebied dat tot 150  geclassificeerde ruïnes  (boerderijen, waterputten, reservoirs, sluizen en molens heeft te bieden). Een groot aantal forten en kastelen, in zijn tijd de verdediging van de Barbarijse zeerovers. Het herbergt ook tal van industriële archeologie, met name de goudmijnen in Rodalquilar en de pier waar het erts in Agua Amarga.


AVISO LEGAL                                                                 www.casadegata.com - infocasadegata@gmail.com  Tel: +34 638415491  -  +34 618214893

Copyright @ Casa de Gata All Rights Reserved